Egy új generációs diagnosztikai eszköz. Ha fogászati kezelésre jelentkezel, talán már hallottál a CBCT felvételről. Egy olyan 3D képalkotó eljárásról van szó, amely az orvosnak a lehető legpontosabb képet adja a páciens állapotáról.

Mi is pontosan a CBCT felvétel? A CBCT (Cone Beam Computed Tomography) egy olyan digitális eljárás, amely a röntgensugarak segítségével készíti el a 3D-s képet a páciens szájüregéről és állkapcsáról. Ez az eljárás nem invazív és nagyon kis dózisú sugárzást használ, ami minimálisra csökkenti a kockázatokat.

Miért fontos a CBCT felvétel? Segítségével az orvos pontosan láthatja a páciens állkapcsának szerkezetét, az állkapocs csontok anatómiáját, a fogak gyökereit és az állkapocsízületet. Ezen információk birtokában az orvos a lehető legpontosabban tudja meghatározni a kezelési lehetőségeket, illetve felmérni a kezelés során felmerülő kockázatokat.  A CBCT felvétel akkor ajánlott, ha az orvos pontos képet szeretne kapni a páciens állapotáról. Olykor az egyszerű röntgenfelvétel nem elegendő. Például akkor, ha az orvos fogbeültetést tervez, vagy komolyabb fogsebészeti beavatkozásra készül.

A CBCT felvétel nagy előnye, hogy az orvos az állapotra vonatkozó legteljesebb információkat kapja meg, ami lehetővé teszi a precízebb tervezést, kezelést. Ha fogászati problémái vannak, és úgy érzi, hogy a CBCT felvétel segíthet az orvosnak pontosabb képet kapni a páciens állapotáról, érdemes beszélnie az orvossal erről a lehetőségről. A CBCT felvétel egy nagyon hatékony eszköz a pontosabb diagnózis illetve a kezelés megtervezése érdekében.